Over DAKkan

DAKkan is een cultuurproject van stad Antwerpen, dat zoveel mogelijk daken wil ontsluiten om meer klimaatrobuuste en publieke dakruimte te creëren in de stad. Dat doet Dakkan via festivals en andere publieksactiviteiten, via beleidsvoorbereiding, netwerking en artistieke interventies. 

Waarom DAKkan?

 

Antwerpen telt 3.000 voetbalvelden of 1,5 miljoen vierkante meter aan platte daken, waarvan er weinig benut zijn. In tijden van klimaatopwarming bieden ze nieuwe kansen. Ook tijdens de coronacrisis ontdekten heel wat Antwerpenaars de meerwaarde van hun groene buitenruimte. Wereldwijd gaan steden aan de slag met hun daken omdat ze bijdragen tot klimaatrobuustheid (vergroening, wateropvang, alternatieve energie of voedselproductie), of omdat ze nieuwe kwalitatieve publieke ruimte bieden aan de toenemende bevolking.

DAKkan is een cultureel programma, maar legt voortdurend verbinding met domeinen zoals stadsontwikkeling, milieu en sociale zaken.

Samen met een heel aantal partners werkt DAKkan aan een visie rond klimaatrobuuste daken voor o.a. het eigen stadspatrimonium.

danser op het dak van PAKT
danser op het dak van PAKT
Mathias Onzia en Heleen Van den Bergh
Mathias Onzia en Heleen Van den Bergh

Wie is DAKkan?

 

DAKkan is een twee koppig team: coördinator Heleen Vanden Bergh en programmamedewerker Mathias Onzia (dus dubbel zo koppig dan een eenkoppig team).

DAKkan festival

Het DAKkan festival gaat om de twee jaar door op de daken van Antwerpen.

In 2018 vond de eerste editie plaats op initiatief van het EcoHuis Antwerpen. Met 13 deelnemende daken en 3.000 bezoekers was dit meteen een succes. In 2020 bereikte DAKkan zo'n 5.900 bezoekers, op 42 daken. In 2022 genoten 6.540 bezoekers van het cultureel aanbod en de groendaken op meer dan 60 daken.

DAKkan is een initiatief van cultuur stad Antwerpen en het EcoHuis Antwerpen.